Zavetišče pod Špičkom

Zavetišče pod Špičkom

Zavetišče pod Špičkom

Zavetišče pod Špičkom

Zavetišče pod Špičkom

Zavetišče pod Špičkom, šarmantno planinsko sklonište smješteno ispod visokih vrhova Julijskih Alpa u Sloveniji , nudi umornim putnicima toplu dobrodošlicu i ugodno utočište usred alpskog krajolika koji oduzima dah. Smještena u srcu Nacionalnog parka Triglav , u blizini slikovitog sela Trenta, ova rustikalna planinska koliba služi kao utočište za planinare, penjače i ljubitelje prirode koji istražuju ljepotu slovenačke prirode .

Smješten na nadmorskoj visini od 2.065 metara (6.775 stopa), Zavetišče pod Špičkom pruža zadivljujući panoramski pogled na okolne planine i doline, što ga čini idealnim baznim kampom za avanture na otvorenom u Julijskim Alpama. Koliba je dostupna preko mreže pješačkih staza koje vijugaju kroz netaknute šume, alpske livade i stjenoviti teren, nudeći putnicima uvid u prirodna čuda Nacionalnog parka Triglav .

Zavetišče pod Špičkom, što u prijevodu znači “Zaklonište pod Špičkom”, ime je dobilo po obližnjem vrhu Špiček , visokoj vapnenačkoj formaciji koja se veličanstveno nadvija nad planinarskom kolibom. Samo sklonište je udobna drvena građevina koju krasi tradicionalna alpska arhitektura. Odlikuje se prijatnim enterijerom sa rustikalnim nameštajem, toplim pećima na drva i zajedničkim trpezarijskim prostorima u kojima se gosti mogu okupiti da podele priče i druženja.

Koliba nudi osnovne sadržaje za umorne putnike, uključujući spavaonice u stilu spavaonica s udobnim krevetima na sprat i toplim ćebadima i zajedničkim kupatilom sa toplim tuševima – luksuzom dobrodošlice nakon dana planinarenja ili penjanja po planinama.

Jedan od vrhunaca posjeta Zavetišču pod Špičkom je obilna i ukusna planinska kuhinja koja se služi u ugodnoj blagovaonici kolibe. Gosti se mogu prepustiti tradicionalnim slovenačkim jelima spravljenim od domaćih namirnica, uključujući obilne supe, slana variva i svježe pečeni kruh, a sve to priprema ljubazno osoblje kolibe. I nijedan obrok nije potpun bez okusa domaćih deserta iz kolibe i gutljaja lokalne rakije – savršen način da se zagrijete i opustite nakon dana istraživanja na otvorenom.

Zavetišče pod Špičkom

Pogled na Zavetišče pod Špičkom

Zavetišče pod Špičkom

Zavetišče pod Špičkom

YouTube player

Izvan kolibe, okolni krajolik mami brojnim aktivnostima na otvorenom i avanturama za posjetitelje svih uzrasta i nivoa vještina. Planinari mogu istražiti mrežu staza koje prelaze alpske livade i stjenovite grebene, vode do slikovitih vidikovaca, skrivenih vodopada i netaknutih planinskih jezera. Penjači mogu testirati svoje vještine na obližnjim vrhovima i stijenama, dok ljubitelji prirode mogu uroniti u tišinu šume, pazeći na široku paletu flore i faune koja naziva domom Julijske Alpe.

Dok sunce zalazi iza krševitih vrhova i zvijezde izranjaju na noćnom nebu, gosti Zavetišta pod Špičkom okupljaju se oko topline vatre, izmjenjujući priče o avanturama i diveći se ljepoti prirodnog svijeta. Za one koji traže autentično planinsko iskustvo—drugarstvo, spokoj i povezanost s prirodom—Zavetišče pod Špičkom nudi nezaboravno utočište usred bezvremenskog sjaja Julijskih Alpa .

YouTube player
YouTube player

Smještaj u planinarskom domu

Izleti i planinarenje na mapi

Izleti i planinarenje na mapi

Slovenia (ba) Placeholder
Slovenia (ba)

Vaša sljedeća destinacija u sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Planinarski dom Erjavčeva radi cijele godine. Rezervišite svoj boravak i provedite neko vrijeme u prirodnom raju Triglavskog nacionalnog parka (UNESCO) u blizini Kranjske Gore na planinskom prijevoju Vršič u srcu Triglavskog nacionalnog parka.

Rezervišite svoj boravak
Send this to a friend