Prisojnik – Prisank

Prisojnik - Prisank, Vršič, Kranjska Gora

Prisojnik – Prisank

Prisojnik - Prisank (2547M)

Prisank , poznat i kao Prisojnik , je 2547 m visoka planina iznad dolina Mlinarice, Krnice i Suhe Pišnice. Sa vrha, na kojem se nalazi kutija za registraciju sa žigom, pruža se prekrasan pogled na najviše vrhove Julijskih Alpa .

YouTube player
YouTube player
YouTube player

O pohodu na Prisojnik – Prisank

Dvoimenovana planina između Gorenjske i Primorske, zahvaljujući putu Vršič, jedna je od posjećenijih, ali je ne treba shvatiti olako jer nijedna od brojnih markiranih staza nije prilično laka. Više volimo dramatičnu, dobro osiguranu Kopiščarjevu posudu, koja maše do Ajdovske deklice , gdje se skida ruksak provlačeći se kroz čuveni „preduh“ i lukavo prelazi moćno Prednje okno na greben. Spustimo li se osiguranom stazom kroz Zadnje okno u Mlinaricu i natrag na Vršič, upuštamo se u planinski krug kojemu je teško parirati u našim planinama.

Odricanje od odgovornosti: Iako je jedan od primarnih ciljeva naših objava povećanje sigurnosti posjetitelja planina, autori sadržaja na ovoj web stranici ne mogu prihvatiti odgovornost za bilo kakve nezgode ili štete koje mogu nastati njihovim korisnicima. Svaki opis ili savjet je subjektivan, a uvjeti na terenu mogu se mijenjati i iz sata u sat. Korisnik sam odlučuje o obilasku i sam preuzima rizik.

Izvor

Prisojnik - Prisank, Vršič, Kranjska Gora

Prisojnik – Prisank (2547M)

Planinarenje do Prisanka (Prisojnik) je zadivljujuće putovanje kroz slovenačke krševite i slikovite pejzaže Julijskih Alpa. Evo detaljnog vodiča za planinarenje:

Lokacija i pregled: Prisank, poznat i kao Prisojnik, je veličanstveni vrh u blizini Kranjske Gore u slovenačkim Julijskim Alpama. Uzdižući se na 2.547 metara, Prisank pruža prekrasan panoramski pogled na okolne vrhove i doline.

Trailhead: Pješačenje do Prisanka obično počinje s planinskog prijevoja Vršič, do kojeg je lako doći automobilom ili javnim prijevozom iz Kranjske Gore. Prijevoj je polazna točka za razne staze koje vode do Prisanka i obližnjih vrhova.

Trail Route: Postoji nekoliko ruta do Prisanka, od kojih svaka nudi jedinstven pogled na planinu i okolni krajolik. Jedna popularna ruta počinje sa prevoja Vršič i penje se kroz Prisojnikovo okno, prirodnu stenovitu formaciju sa koje se pruža zadivljujući pogled na okolne vrhove. Staza se zatim nastavlja do vrha Prisank, gdje planinari mogu uživati ​​u panoramskim pogledima na Julijske Alpe.

Scenic Beauty: Pješačenje do Prisanka karakterizira zapanjujući alpski krajolik, uključujući bujne šume, kamenite padine i dramatične litice. Putem se planinarima pruža panoramski pogled na dolinu Soče, Nacionalni park Triglav i susjedne vrhove kao što su Jalovec i Mangart.

Technical Difficulty: Pješačenje do Prisanka je umjereno zahtjevno, sa nekoliko strmih i izloženih dionica. Planinari bi trebali biti spremni za kamenit teren, uske grebene i povremeno penjanje, posebno u blizini vrha. Odgovarajuća obuća, hidratacija i oprez su neophodni za sigurno i ugodno planinarenje.

Summit Views: Vrh Prisank nudi neuporediv pogled od 360 stepeni na Julijske Alpe i šire. Za vedrih dana, planinari mogu vidjeti do Kamničko-Savinjskih Alpa na istoku i Dolomita u Italiji na zapadu. Vrh pruža savršenu tačku za uživanje u ljepoti alpskog pejzaža koji oduzima dah.

Safety Considerations: Iako je pješačenje do Prisanka uzbudljiva avantura, planinari bi trebali imati na umu promjenjive vremenske uvjete i potencijalne opasnosti duž staze. Bitno je provjeriti vremensku prognozu, oblačiti se slojevito i nositi kritičnu opremu kao što su voda, grickalice, mapa i pribor za prvu pomoć. Osim toga, planinari bi trebali ostati na određenim stazama i biti oprezni na otvorenim dijelovima rute.

U zaključku, planinarenje do Prisanka nudi nezaboravno alpsko iskustvo u zadivljujućim pejzažima Julijskih Alpa. Sa svojim pogledom koji oduzima dah, raznolikim terenom i osjećajem za avanturu, Prisank je destinacija koju morate posjetiti za ljubitelje prirode koji istražuju prirodne ljepote Slovenije.

ODRICANJE ODGOVORNOSTI

Odricanje od odgovornosti: Dok Erjavčeva koča ( Erjavčeva planinarska koliba ) i okolina nude prekrasan krajolik i uzbudljive mogućnosti na otvorenom, važno je zapamtiti da zimska planinska okruženja mogu biti nepredvidljiva i potencijalno opasna. Posetioci treba da budu oprezni, da budu adekvatno pripremljeni sa odgovarajućom opremom i opremom, i da budu informisani o vremenskim uslovima i riziku od lavina. Ovdje navedene informacije služe samo kao opće smjernice i inspiracija. Erjavčeva koča ne preuzima odgovornost za sigurnost pojedinaca koji istražuju područje na osnovu datih preporuka. Posjetioci bi trebali dobro procijeniti i preuzeti ličnu odgovornost za svoju sigurnost dok uživaju u zimskim aktivnostima na Julijskim Alpama.

Smještaj u planinarskom domu

Izleti i planinarenje na mapi

Izleti i planinarenje na mapi

Slovenia (ba) Placeholder
Slovenia (ba)

Vaša sljedeća destinacija u sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Planinarski dom Erjavčeva radi cijele godine. Rezervišite svoj boravak i provedite neko vrijeme u prirodnom raju Triglavskog nacionalnog parka (UNESCO) u blizini Kranjske Gore na planinskom prijevoju Vršič u srcu Triglavskog nacionalnog parka.

Rezervišite svoj boravak
Send this to a friend