Planica

Planica is a small village located in northwestern Slovenia, famous for its ski jumping hills and as the cradle of ski jumping.

Planica

Planica

Planica je mala selo smještena na sjeverozapadu Slovenije, poznata po svojim skijaškim skakaonicama i kao kolijevka skijaškog skakanja.

Prvi skok u skijaškim skokovima u Planici izgrađen je 1934. godine, nakon čega je sport postao sastavni dio identiteta sela. Mnogi rekordi u skijaškim skokovima postavljeni su u Planici, te se smatra jednom od najvažnijih lokacija za skijaško skakanje u svijetu.

Skakaonica u Planici je jedna od najvećih i najmodernijih skakaonica za skijaško skakanje na svijetu. To simbolizira slovenski sport i mjesto gdje su postavljeni mnogi rekordi u skijaškom skakanju kroz godine. Breg u Planici je jedan od najvećih i najsuvremenijih skijaških skakaonica na svijetu. Ona simbolizira slovenski sport i mjesto gdje su postavljani mnogi rekordi u skijaškim skokovima tijekom godina. Brdo je prvi put izgrađeno 1934. godine i od tada je prošlo nekoliko obnova i proširenja, uključujući izgradnju novog brda 2015. godine, koji je sada najveće skijaško skakalište na svijetu.

Baklja ima edinstven profil, z ostrim odskočnim mestom, dolgim ravnim delom in strmim pristankom. Dizajnirana je da omogući skakačima postizanje velikih udaljenosti, a mnogi skijaški rekordi postavljeni su ovdje, uključujući prvi skok preko 100 metara 1936. godine i trenutni svjetski rekord od 253,5 metara postavljen od strane Stefana Krafta iz Austrije 2017. godine.

Također je poznata po godišnjim događajima u skijaškim skokovima, uključujući Svjetski kup skijaških skokova i Svjetsko prvenstvo u skijaškom letenju, koji privlače tisuće gledatelja diljem svijeta. Atmosfera tokom ovih događaja je električna i nezaobilazna destinacija za sve koji vole zimske sportove i uzbuđenje skakanja na skijama.

Činjenica: Udaljenost od Erjavčeve koče do Planice iznosi otprilike 19 kilometara, što je vožnja od oko 30 minuta.
Planica - Ski jump

Planica je poznata dolina u sjeverozapadnoj Sloveniji, smještena unutar slikovitih Julijskih Alpa. Globalno se slavi kao jedna od vodećih destinacija za skijaške skokove i ski letove, privlačeći sportiste, entuzijaste i gledaoce širom svijeta. Evo pregleda onoga što Planica nudi:

Skijaški skokovi i skijaški letovi u Planici:

 1. Historija: Planica ima bogatu istoriju skijaških skokova, koja datira još od početka 20. veka. Prva takmičenja u skijaškim skokovima održana su ovdje 1930-ih godina, čime je Planica postala legendarno mjesto za zimske sportove.
 2. Ski Flying Hill: Jedna od glavnih atrakcija u Planici je brdo za ski letenje, koje je među najvećim na svijetu. Bio je to mjesto brojnih rekorda u skijaškim letovima, a sportisti su postizali izuzetne udaljenosti zahvaljujući dizajnu padine i povoljnim uslovima vjetra.
 3. Događaji Svjetskog kupa: Planica je domaćin raznih međunarodnih takmičenja u skijaškim skokovima i letovima, uključujući i događaje u okviru FIS Svjetskog kupa u skijaškim skokovima. Ova takmičenja prikazuju vještine i talente vrhunskih sportista i privlače velike gomile gledalaca.

Infrastruktura i objekti:

 1. Skijališta : Planica je dio šire mreže skijališta u regionu, nudeći raznovrsne terene i staze pogodne za skijaše svih nivoa, od početnika do naprednih.
 2. Centar za posetioce : Nordijski centar Planica ima centar za posetioce u kojem gosti mogu da uče o istoriji skijaških skokova, istražuju interaktivne eksponate i uživaju u panoramskom pogledu na okolne planine.
 3. Trenažni objekti : Planica se može pohvaliti najsavremenijim objektima za obuku profesionalnih sportista i reprezentacija za pripremu skijaških skokova i letenja.

Prirodne ljepote i aktivnosti na otvorenom:

 1. Slikovita ljepota : Okružena zadivljujućim krajolikom Julijskih Alpa, Planica nudi prekrasan pogled i mogućnosti za rekreaciju na otvorenom tijekom cijele godine.
 2. Planinarske i prirodne staze : Posjetioci mogu istraživati ​​slikoviti krajolik Planice kroz pješačke i prirodne staze, koje vijugaju kroz bujne šume, alpske livade i planinski teren.
 3. Avanturistički sportovi : Osim skijanja i ski skokova, Planica nudi niz avanturističkih sportova i aktivnosti, uključujući skijaško trčanje, krpljanje i brdski biciklizam tokom toplijih mjeseci.

Kulturni značaj Planice:

 1. Nasljeđe skijaških skokova : Planica zauzima posebno mjesto u srcima entuzijasta skijaških skokova širom svijeta, sa svojim kultnim skijaškim brdom koji simbolizira duh sporta i težnju za izvrsnošću.
 2. Angažman zajednice : Lokalna zajednica aktivno podržava i učestvuje u skijaškim skokovima, doprinoseći živoj atmosferi i drugarstvu koji definiše Planicu.

Ukratko, Planica je destinacija svjetske klase za skijaške skokove i zimske sportove i slikovita i kulturno značajna dolina koja nudi nezaboravna iskustva posjetiteljima koji traže avanturu, prirodne ljepote i uzbuđenje staza.

Planica is a small village located in northwestern Slovenia, famous for its ski jumping hills and as the cradle of ski jumping.
YouTube player

Smještaj u planinarskom domu

Izleti i planinarenje na mapi

Izleti i planinarenje na mapi

Slovenia (ba) Placeholder
Slovenia (ba)

Vaša sljedeća destinacija u sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Planinarski dom Erjavčeva radi cijele godine. Rezervišite svoj boravak i provedite neko vrijeme u prirodnom raju Triglavskog nacionalnog parka (UNESCO) u blizini Kranjske Gore na planinskom prijevoju Vršič u srcu Triglavskog nacionalnog parka.

Rezervišite svoj boravak
Send this to a friend