Prvi dom sagradila je i otvorila 1901. kranjska sekcija Njemačko-austrijskog planinarskog društva. Nakon prvog svjetskog rata preuzima ga
Slovensko planinarsko društvo je obnovilo i proširilo planinarsku kuću i otvorilo je 30. srpnja 1922.

Planinska koča na Erjavčevem (Erjavčeva mountain hut) se nalazi među ariševima na malom brdu ispod planinskog prijevoja Vršič. Centralno grijanje i keramički zidani štednjak u blagovaonici osiguravaju ugodan smještaj. Struja, udobni toaleti i tuševi u kupatilu su obezbeđeni tokom cele godine, što omogućava planinarima i grupama ugodan boravak. Planinarska kuća također je dobra točka za informiranje o zimskim uvjetima snijega. Jedinstvena atrakcija, stjenoviti zid “Ajdovske deklice” na sjevernom zidu Prisanka, najbolje se vidi s mjesta gdje se nalazi planinska koliba.

O pristupu planinarskoj kući Erjavčeva

automobilom od Kranjske Gore do prevoja Vršič (10km), pješice cestom i prečicama (3h)
automobilom iz doline Trente (10km), pješice cestom i prečicama (3h)
tokom ljetne sezone može se koristiti autobus sa obje strane. Stanica autobusa se nalazi 2 minute hoda od planinske kuće.

Erjavčev planinarski dom na Vršiču

Sretni smo što smo čuvari Erjavčevog doma na prijevoju Vršič na prirodnim ljepotama netaknute prirode Triglavskog nacionalnog parka od 1901. godine. Danas je kuća namijenjena kontrolisanom turizmu, sportskim aktivnostima, te ljubiteljima prirode i prirodnih ljepota.

Posjetitelji planinarske kuće mogu uživati u neopisivoj ljepoti jedinstvene lokacije, jednostavnoj udobnosti u jednoj od 11 različitih soba ili iskustvu boravka u zajedničkim spavaonicama. Posebno cijenimo tuširanje vodom iz našeg izvora vode u neposrednoj blizini, pažljivo i ekonomično postupamo s njom, a i dalje je rado pijemo.

Naši vodiči su pripremili višednevne izlete za najzagriženije putnike. Žele u potpunosti uživati, doživjeti odmor u svojoj punoj ljepoti i vratiti se kući s nezaboravnim uspomenama. Avanturistički paketi uključuju razne izlete na lokacije koje su poznate samo lokalnom stanovništvu, a također su, ne manje važno, brojčano ograničene i kontrolirane.

U našoj kuhinji isprepliću se tradicionalna i domaća jela kojima dodajemo dašak svježine i modernog štih. Međutim, pažljivo biramo i hranu za vegetarijance i vegane. Uz naš domaći pesto i jedinstvenu tortu Erjavčeva koča, pažljivo odabrani meni prilagođavamo sezonskom izboru namirnica.
Naime, pripremamo hranu, jedemo svakodnevno i dodamo čašu kućnog vina, koje je tim planinarskog doma također odabrao za sebe tijekom njihovog putovanja po Sloveniji iz više odličnih lokalnih proizvođača.

To je način našeg života; svaki gost ga može upoznati i kušati. Izuzetna nam je privilegija živjeti u Nacionalnom parku Triglav u zagrljaju prirode i upoznati ljude iz cijelog svijeta koji nas jednom posjete, a onda se uvijek vraćaju.

Više ste nego dobrodošli u našu kompaniju!

Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass reservation

_______
Po kome je dom i dobio ime

Fran Erjavec
Nazvan je po prirodoslovcu i piscu Franu Erjavcu (1834-1887).

Ni vse zlato kar se sveti - Fran Erjavec
Fran Erjavec
About Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass

_______
O nedavnoj istoriji

Od doma do popularnog izletišta

Nakon Drugog svjetskog rata, planinarsko društvo Jesenice preuzelo je planinarsku kuću, renoviralo je i ponovno je otvorilo 15. rujna 1946. 1949 godine ugradili smo struju iz Kranjske Gore, a 1951 godine i telefon. Srušili smo staru, oronulu drvenu kolibu i zamijenili je novim, modernijim izletištem. Svečano je otvoren 1. avgusta 1993. godine.

Dnevni boravak i restoran u Erjavčevom domu

Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass