Dobrodošli u PROŠLOST

Erjavčeva planinarskog doma na prijevoju Vršič

NA 1525 METARA OD 1901. GODINE

KONTAKTIRAJ NAS

Propratni tekst

Smještena usred slikovitih vidika slovenačkih Julijskih Alpa nalazi se Erjavčeva koča , planinska koliba prožeta istorijom i okružena prirodnim ljepotama koje oduzimaju dah. Izgrađena 1901. godine na kultnom prevoju Vršič , Erjavčeva koča je bila simbol utočišta i druženja generacijama planinara, planinara i zaljubljenika u prirodu.

Kao privilegovani i ponosni čuvari ovog istorijskog obeležja , posvećujemo se očuvanju njegovog nasleđa i slavljenju njegovog bogatog nasleđa. Jedan od naših poduhvata je pomno prikupljanje starih fotografija i razglednica Erjavčeve koče, nastojeći da zajedno ispletemo tapiseriju njene pripovjedne prošlosti. Svaka slika je prozor u prošla vremena, hvatajući trenutke trijumfa, drugarstva i trajnog duha istraživanja.

Prepoznajemo ogromnu vrijednost ovih artefakata, ne samo kao relikvija prošlosti, već i kao čuvara sjećanja i narativa koji su oblikovali Erjavčevu koču u ono što je danas. U nastojanju da ispoštujemo ovu zaostavštinu, pozivamo sve koji posjeduju stare slike, fotografije ili bilo koji drugi materijal u vezi sa Erjavčevom kočom.

Bilo da su skrivene u zaboravljenim albumima ili sačuvane u porodičnim arhivama, ova blaga imaju nemjerljiv značaj. Željni smo nabaviti, iznajmiti, prenijeti u trajno vlasništvo ili reproducirati takve materijale za našu ličnu arhivu, osiguravajući da naslijeđe Erjavčeve koče i dalje napreduje i inspirira buduće generacije.

Svaka slika i fotografija koja nam se povjeri naći će svoje zasluženo mjesto u zidinama Erjavčeve koče, služeći kao svjedočanstvo trajne veze između čovječanstva i veličanstvene ljepote Julijskih Alpa. Ovi vizuelni narativi imaju za cilj da podstaknu dublje uvažavanje istorije, kulture i prirodnih čuda koja definišu ovo cenjeno planinsko utočište.

Kao čuvari Erjavčeve koče, obavezujemo se da ćemo poštovati i čuvati priče ugrađene u njene zidove, osiguravajući da njena ostavština traje i za buduće generacije. Pridružite nam se u slavljenju bezvremenske ljepote i bezgraničnog duha avanture koji definira Erjavčevu koču, utočište smješteno usred sjaja slovenskih Alpa .

POMOZITE NAM VRATIMO NA VRIJEME

U želji da napravimo ” arhiv unazad u vremenu ” od starih fotografija, pozivamo svakoga ko ih posjeduje da nam ih proda ili pozajmi kako bismo napravili kopije. Arhiva fotografija i slika bit će trajno izložena u Erjavčevoj planinarskoj kući.

Molimo sve one koji nam mogu pomoći da nam se jave .

Prvobitno izgrađen kao sklonište za planinare koji istražuju Julijske Alpe, Erjavčeva planinarska koliba je tijekom svog postojanja doživjela brojne promjene. Od preživljavanja Prvog i Drugog svjetskog rata do izdržavanja raznih renoviranja i proširenja, loža danas stoji kao simbol otpornosti i tradicije.

Tijekom godina, Erjavčeva planinarska kuća svjedočila je nebrojenim avanturama, pričama i trenucima zabilježenim na fotografijama . Kako bi se očuvala njegova bogata baština, u toku je prikupljanje i arhiviranje starih fotografija koje prikazuju dom i okolinu. Ove fotografije služe kao prozori u prošlost, nudeći pogled u živote i iskustva onih koji su prošli njegove puteve i potražili utočište unutar njegovih zidova.

Kroz kolektivne napore entuzijasta i pristalica, arhiva starih fotografija u Erjavec Lodge ima za cilj proslaviti naslijeđe i duh ove ikone, osiguravajući da njegova povijest nastavi inspirirati i osvajati buduće generacije.

NAZAD NA VRIJEME

Razglednica lože Erjavec – Škrlatica 1923

Razglednica doma Erjavec - Škrlatica 1923 s prijevojom Vršič i Erjavčevom kočom dočarala bi prizor... ☘

Razglednica Erjavčeva koča 1931

Razglednica iz 1931. godine s prijevojom Vršič i Erjavčevom kočom dočarala bi prizor rustičnog šarma... ☘

Stare slike i fotografije

Traže se stare slike i fotografije Erjavčeva planinarskog doma.

Sto godina Erjavčeve kolibe na prevoju Vršič

Sto godina Erjavčeve kolibe na prevoju Vršić - bogata istorija planinske ispostave koja radi tokom... ☘

Zimska zemlja čuda u visokim planinama

Marjan Pfeifer stariji, Erjavčeva Koča i zasnježena Martulješka grupa u pozadini, Vršič, 11. januara 1948.

Razglednica Lože Erjavec Razglednica iz 1966. godine

Razglednica doma Erjavec iz 1966. Razglednica s Vršičkim prijevojom i Erjavčevom kočom dočarala bi prizor... ☘

Razglednica Erjavčeva koča 1930

Razglednica iz 1930. godine s prijevojom Vršič i Erjavčevom kočom dočarala bi prizor rustičnog šarma... ☘

Dom Erjavec na 1525m na Vršiču (1916.)

Dom Erjavec na 1525m na Vršiču (1916). Razglednica iz 1916. godine s prijevojom Vršič i... ☘