Jezero Jasna

Lake Jasna in Kranjska Gora

Jezero Jasna

Jezero Jasna

Jezero Jasna je naziv za dva međusobno povezana vještačka jezera koja se nalaze u blizini Kranjske Gore duž puta za prevoj Vršič .

O jezeru

Jezero Jasna je slikovito alpsko jezero u blizini šarmantnog grada Kranjske Gore u Sloveniji. Nalazi se usred zadivljujućih Julijskih Alpa i poznat je po kristalno čistom moru, planinskom pejzažu koji oduzima dah i mogućnostima za rekreaciju.

Evo nekih ključnih karakteristika i istaknutih stvari:

Prirodna ljepota: Jezero Jasna je poznato po svojim prirodnim ljepotama. Njegove mirne tirkizne vode odražavaju okolne vrhove Julijskih Alpa, čineći netaknutu okolinu jezera popularnom destinacijom za fotografe, ljubitelje prirode i entuzijaste na otvorenom.

Rekreacijske aktivnosti: Posjetioci jezera Jasna mogu uživati ​​u raznim rekreativnim aktivnostima tokom cijele godine. Tokom ljeta, jezero nudi mogućnosti za kupanje, sunčanje na svojim šljunčanim obalama i piknik usred slikovitog krajolika. Osim toga, postoje objekti za veslanje i vožnju kanuom, što omogućava posjetiteljima da istraže jezero iz drugačije perspektive.

Pješačke i pješačke staze: Brojne pješačke i pješačke staze okružuju jezero Jasna, pružajući usluge svim nivoima vještina. Ove staze vijugaju kroz bujne šume, alpske livade i stjenoviti teren, pružajući zadivljujući pogled na jezero i okolne planine. Planinari mogu birati između šetnji obalom jezera do izazovnijih šetnji koje vode do panoramskih vidikovaca.

Winter Wonderland: Zimi se jezero Jasna pretvara u zimsku zemlju čuda, pokriveno snijegom i okruženo snježnim vrhovima. Područje jezera postaje popularno mjesto za klizanje na ledu i krpljanje, nudeći posjetiteljima čarobno alpsko iskustvo.

Kulturni značaj: Jezero Jasna je kulturno značajno za lokalnu zajednicu i često se koristi kao mjesto održavanja raznih manifestacija i svečanosti. Osim toga, u jezeru se nalazi kultna statua Zlatoroga, mitsko biće iz slovenačkog folklora.

Pristupačnost: Jezeru Jasna je lako dostupno iz centra Kranjske Gore, automobilom ili pješice. U blizini jezera postoji dovoljno parking mesta i sadržaji kao što su kafići, restorani i toaleti za udobnost posetilaca.

Sve u svemu, jezero Jasna u Kranjskoj Gori je dragulj prirodnih ljepota i rekreacije na otvorenom, nudeći posjetiteljima miran bijeg usred spektakularnih pejzaža Julijskih Alpa. Bilo da tražite avanturu ili želite da uronite u raskoš prirode, jezero Jasna je destinacija koju morate posjetiti u Sloveniji.

Istorijat o jezeru Jasna, Kranjska Gora

Jezera su uređena za potrebe turizma na ušću Male u Veliku Pišnicu. Još manji prirodni kanjon na raskrsnici i pomalo skrivena kranjskogorska hidroelektrana.

Oko Jasne se nalaze pješačke staze, a ovdje počinje šumska staza dolinom Male Pišnice, napuštena nakon potresa 1980. godine. Pored jezera, pored apartmana, nalazi se igralište i bronzani kip Kozorog na prirodnoj stijeni, koji je između 1986. i 1988. godine izradio vajar Stojan Batič .

Lake Jasna in Kranjska Gora
Lake Jasna in Kranjska Gora

Jezero Jasna, Kranjska Gora

Smještaj u planinarskom domu

Izleti i planinarenje na mapi

Izleti i planinarenje na mapi

Slovenia (ba) Placeholder
Slovenia (ba)

Vaša sljedeća destinacija u sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Planinarski dom Erjavčeva radi cijele godine. Rezervišite svoj boravak i provedite neko vrijeme u prirodnom raju Triglavskog nacionalnog parka (UNESCO) u blizini Kranjske Gore na planinskom prijevoju Vršič u srcu Triglavskog nacionalnog parka.

Rezervišite svoj boravak
Send this to a friend