Jelovnik hrane i pića

Ovaj post je također dostupan na: Slovenian English English Njemački Dutch Croatian Czech Danish Dutch Finnish French Njemački Hungarian Italian Polish Serbian Slovak Spanish Swedish Njemački

DANAŠNJI JELOVNIK LOKALNE HRANA I PIĆA

* If you don’t fill up, we’ll serve you the same portion again for free.

Žlica

SUPA OD POVRĆA
4,6€

Supa od povrća priprema se bez mesne podloge i sadrži nekoliko vrsta različitog (sezonskog) povrća.
Može biti providan ili mutan, u zavisnosti od načina pripreme.

vegetable soup
v

SUPA OD GLJIVA
5,2€

Juha od gljiva se priprema bez mesne podloge i sadrži nekoliko vrsta različitih (sezonskih) gljiva.
Može biti providan ili mutan, u zavisnosti od načina pripreme.

JOTA (KISELJENI KRALJ ILI KISELA REPA) (*1.7.3.9.)

9€

Jóta je slovenačko nacionalno samostalno jelo ili gulaš. Osnovni sastojci su pasulj , krompir , kiseli kupus ili repa i začini ( beli luk, lovorov list , so i biber ).

jota
jota with sausage

JOTA SA KOBASICOM (*1.7.3.9.)

11,5€

Jóta je slovenačko nacionalno samostalno jelo ili gulaš. Osnovni sastojci su pasulj , krompir , kiseli kupus ili repa i začini ( beli luk, lovorov list , so i biber ). U jelo se dodaje i ” Kranjska klobasa ” ili ” Kranjska kobasica ” zaštićena autorskim pravima.

RICHET (*1.7.6.3.9.10.)

9€

Ríčet (u nekim krajevima nazvan po glavnom sastojku, ječmu) je samostalno slovensko nacionalno jelo ili gulaš. Sastojci su ječam , pasulj , krompir , povrće ( šargarepa , peršun , celer , praziluk , keleraba , paradajz ), crni i beli luk .
ričet
ričet with sausage

RICHET SA KOBASICAMA (*1.7.6.3.9.10.)

11,5€

Ríčet (u nekim krajevima nazvan po glavnom sastojku, ječmu) je samostalno slovensko nacionalno jelo ili gulaš. Sastojci su ječam , pasulj , krompir , povrće ( šargarepa , peršun , celer , praziluk , keleraba , paradajz ), crni i beli luk . U jelo se dodaje i ” Kranjska klobasa ” ili ” Kranjska kobasica ” zaštićena autorskim pravima.

BOGRAC (*1.)

12,5€

Bograč je jelo nalik gulašu tipično za Prekmurje.
Sastojci su svinjetina , junetina , divljač i krompir , a za začin crni luk , beli luk , paprika i so . Razlikuje se od drugog gulaša uglavnom po tome što se sastoji od najmanje tri vrste mesa i što se krompir kuva u gulašu, a ne zasebno.

bograč

GULAŠ OD DRENE (*1.9.)

14€

Gulaš od divljači je bogat i ukusan paprikaš od najnježnijih komada jelenjeg mesa, lagano kuvan sa vrganjima, drugim povrćem i aromatičnim začinima.
Za poboljšanje okusa dodaje se i malo crnog vina.

jedilni pribor
carniolan sausage

KRANJSKA KOBASICA
8,5€

Kranjska kobasica mora sadržavati najmanje 75 – 80% svinjskog mesa I i II kategorije. kategorije i maksimalno 20 – 25% tvrde slanine bez kože. Dozvoljeni aditivi su do 5% vode , nitritna so , beli luk i biber . Drugi sastojci nisu dozvoljeni.

KOBASICA SA PREBRANECOM (*1.9.)

13€

Prebranec je tradicionalno balkansko jelo od pasulja, lagano kuvanog sa puno luka i aromatičnih začina kao što su paprika, beli luk i lovorov list.
Može se naručiti i zasebno.

PREBRANEC (*1.6.9.10.)

6€

Prebranec je tradicionalno balkansko jelo od pasulja, lagano kuvanog sa puno luka i aromatičnih začina kao što su paprika, beli luk i lovorov list.
Može se naručiti i zasebno.

KRANJSKA KOBASICA SA KROMPIROM I
KUPUS ILI REPA (*1.6.9.10.)

15€

Kranjska kobasica mora sadržavati najmanje 75 – 80% svinjskog mesa I i II kategorije. kategorije i maksimalno 20 – 25% tvrde slanine bez kože. Dozvoljeni aditivi su do 5% vode , nitritna so , beli luk i biber . Drugi sastojci nisu dozvoljeni.

Probajte čuvenu slovenačku kranjsku kobasicu sa krompirom , kupusom ili repom .

carniolan sausage with cabbage or turnip
roast sausage with cabbage or turnip

PEČENA KOBASICA SA KROMPIROM I
KUPUS ILI REPA (*1.6.9.10.)

15€

Pečena kobasica se prvo kuva, a zatim peče na roštilju. Često se jede prilikom ili neposredno nakon klanja kada je meso još svježe, zimi ili za vrijeme velikih praznika. Virusna je i među Slovencima.

POLENTA
4,2€

Palenta je jelo koje se pravi kuhanjem kukuruznog brašna, najčešće u slanoj vodi. Prilog je mesu, divljači, pečurkama, siru, gulašu i sezonskom povrću. Ohlađenog, prženog i serviranog može se rezati na kriške, npr. uz bograč.

grilled polenta
pasta nudles

PASTA SA PEŠTOM (*1.7.8.3.) 12€
PASTA BOLOGNESE (*1.9.) 12€
PASTA VEGETERIAN BOLOGNESE (*1.) 12€
PASTA TARTUFATA (*1.7.6.10.) 16€

Vegetarijansko jelo dana može biti tjestenina sa vrganjima , tjestenina sa pestom , tjestenina bolonjez ili vegetarijanski bolonjez sos ili tartufi .

RIZOTO SA GLJIVAMA *GLO
14€

Rižoto s vrganjima jedno je od zdravih i vegetarijanskih tradicionalnih jela Slovenije. Dolazi sa kriškom parmezana.

rice risotto with mushrums

PAPIRKE PUNJENE SA PARADAJZOM *GL
13€

Punjene paprike sa paradajz sosom jednostavan je recept za klasično jelo koje je veoma popularno u Sloveniji.
Paprike se dobro skuvaju u paradajz sosu i odlično drže fil.
Nadjev je od mljevenog mesa, pirinča i začinskog bilja.
Sos je prirodno sladak, a ima ga u velikoj količini.
Služi se uz pire krompir.

JAJA SA LISIČICAMA (*3.)

5,9€

Ako tražite impresivno predjelo koje je lako napraviti, nema boljeg odgovora od ove kremaste kajgane prepune mirisnih pečuraka lisičarki . To je autentični potpis ljeta.

eggs with chanterelles
beetroot salat

SALATA OD CVEKE
3,7€

U planinarskim kolibama ne nudimo salate, jer smo daleko od naselja, farmera i prodavnica, a ne vozimo se svakodnevno u dolinu.
Možemo biti i odsječeni od svijeta skoro pola godine kada je cesta zatvorena zbog snijega, a do nas se obično može doći samo pješice.
I dalje nam nedostaju salate, pa je cvekla uvek na meniju.

DOMAĆI HLEB (*1.)

0,5€

Prva dva komada domaćeg hljeba su besplatna prilikom naručivanja obroka.

bread
cold cuts

HLADNICE ZA DVOJE *GL
25€

Hladnjak se priprema za dvije osobe: četiri različite, pažljivo odabrane salame i četiri različite vrste sira.
Dodamo nekoliko različitih umaka da začinimo stvari i poigramo se okusima.

žlička

KNEGLICE (*1.7.6.3.8.9.10.)

12€

Štruklji su tradicionalno slovenačko jelo. Uglavnom su se pripremali za veliki zajednički rad i praznike.
Prvi štrukli su se pravili samo od vučenog tijesta. Pravili su se od belog brašna , kasnije i od heljde . Danas se pripremaju i od dizanog lisnatog tijesta, rezanaca i krumpirovog tijesta. Štruklje se može kuvati u slanom koparu ili supi, kuvati na pari, peći ili pržiti.

U mješavini za knedle dobit ćete pet različitih okusa. Čokolada i narandža , orah , svježi sir , estragon i borovnica .

dumplings
v

SLADOLED OD VANILIJE I ULJE BUČINIH SJEMKA (*1.7.6.3.8.)

4,7€

Slovenački specijalitet je i mješavina sladoleda od vanilije i bučinog ulja , koja se uglavnom koristi u pripremi salata ili kao začin u kulinarstvu.

GIBANICA (*1.7.6.3.8.)

6,7€

Prekmurska gibanica je slovenačka gibanica ili slojevita peciva. Sadrži mak , orahe , jabuke , grožđice i kvark punjenja . Iako je porijeklom iz Prekmurja, stekao je status nacionalnog specijaliteta Slovenije.

Prekmurska gibanica
creeps with chocolate

PALAČINKE (*1.7.6.3.)

5,5€

Palačinke

ŠTRUDLA OD JABUKA (*1.7.6.3.8.9.11.)

5,5€

Štrudla od jabuka ili rolat od jabuka (kolokvijalno štrudla) je lisnato tijesto punjeno nadjevom od jabuka. Budući da je jedno od austrijskih nacionalnih jela, često se povezuje s austrijskom i dijelom mađarskom kuhinjom. Najstariji postojeći recept je pisan rukom i datira iz 1696. godine.

Pravi se od lisnatog tijesta i jabuka . Ponekad dodamo malo suvog grožđa i ruma .

apple strudel

* Ako ne popunite, ponovo ćemo vam poslužiti istu porciju besplatno.

PIĆA

KAVA, ČAJ I TOPLI NAPICI

Americanna
Americanna sa mlekom
Babyccino
Caffee latte
Cappuccino
Espresso
Ledena kafa
Iced latte
Irska kafa
Kakao
Kafa sa mlekom
Latte macchiato
Kafa sa rižinim mlijekom
Ledena kafa sa sladoledom
Baileys ledena kafa
Macchiato
Vruća čokolada
Topla čokolada sa sladoledom
Tea
čaj (vrećica)
Za čaj
Čaj sa rumom
Mlijeko
Limun
Dušo





















1L

0,1

_

K
KL
SL
KL
KL
K
KL
KL
OVK
SL
KL
KL
K
KLSO
KA
KL
LS
LSO
T
T
T
TA
KL

2,1€
2,4€
1,7€
2,7€
2,3€
2,0€
2,5€
3,0€
5,6€
2,4€
2,2€
3,2€
+0,5€
5,1€
7,6€
2,1€
3,5€
4,5€
1,5€
2,0€
6,0€
4,5€
0,6€
0,7€
0,5€

BEZALKOHOLNA PIĆA

Cedevita
Coca-Cola
Coca-Cola nula
Cockta
Fanta
Iso sport
Sirup od maline
Sirup od maline
Radenska
Radenska
Radenska
Bitter limun
Tonic water
voda (boca)
voda (staklo)
Voda (karafa)

0,5
0,25
0,25
0,275
0,25
0,5
0,3
0,5
0,1
0,2
0,5
0,25
0,25
0,5
0,3
1L

Ž


Ž
Ž
Ž
Ž
Ž
Ž
Ž
Ž
Ž
Ž


2,3€
3,0€
3,0€
3,0€
3,0€
3,5€
1,5€
2,2€
1,0€
2,1€
3,0€
3,0€
3,0€
2,0€
0,3€
1,0€

JUICES

Limunada
Limunada
Sirup od cvijeta bazge
Sirup od cvijeta bazge
Prirodni sok od jabuke
Prirodni sok od jabuke
Prirodni sok od jabuke
Prirodni sok od pomorandže
Prirodni sok od pomorandže
Prirodni sok od pomorandže
Domaći ledeni čaj

0,3L
0,5L
0,3L
0,5L
0,2L
0,3L
0,5L
0,2L
0,3L
0,5L
0,3L

Ž
Ž
Ž
Ž
Ž
Ž
Ž
Ž
Ž
Ž
T

3,9€ 4,9€ 1,9€ 2,6€ 2,8€ 3,3€ 4,1€ 2,8€ 3,3€ 4,1€ 4,0€

Kokteli

Cuba libre (Havana)
Gin tonic (Beefeater)
vrući džin (Beefeater)
Juice votka (Absolut)

0,3
0,3
0,3
0,3

A

A

6,9€ 6,9€ 5,4€ 5,9€

PIVO

LOCAL BEER
Stežičar – Medeni lager
Stežičar – džoGINGER
Stežičar – Lager lager
Stežičar – IPA
Stežičar – Tamno pivo
Stežičar – Pale ale

Laško
Laško
Radler
Radler 00%
sindikat 00%
Union

*
0,5
0,5
0,5
0,5
0,5
0,5

0,3
0,5
0,5
0,5
0,5
0,5

*
AGŽ
AGŽ
AGŽ
AGŽ
AGŽ
AGŽ

AGŽ
AGŽ
AGŽ


AGŽ

*
5,0,€
5,0€
5,0€
5,0€
5,0€
5,0€

3,5€
4,0€
3,5€
3,5€
3,5€
4,0€

LOKALNO VINO

LOCAL WINE
STIK bijelo vino
Cabernet Sauvignon

*
0,1
0,1

*
AG
AG

*
2,2€
2,2€

KRATKO

Aurora
Otmar
Encijan (Košutnik)
Lovage (Luštrek)
Liker od ariša (Macesen)
Žalfija (Materina dušica)
Liker od oraha (Orehovec)
Estragon liker (Pehtran)
Liker od pelina (Pelin)
liker od ribizle (Ribez)
liker od krhotina (Ruševje)
Smrekov liker (Smreka)
Rakija od smreke (Smreka)
Rakija od đumbira (Ingver)

Baileys
Borovnica (Borovničevec)
kleka (Brinjevec)
Kanadski klub
Cynar
liker od smokava
Džin
Havana
Jack Daniels
Jagermaister
Jameson
Liker od meda
pelin (Pelinkovec)
Rožle
Rum
Krhotine (Rušovc)
Voćna rakija (Sađevec)
Rakija šljivovica
smreka (Smrekovec)
Tekila
Biljni (Travarica)
Triglavski dohtar
kruške (viljamovke)
Vodka
Šamar

0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05

0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05
0,05

A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A

A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A

5,0€
15,0€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€
3,9€

3,9€
2,9€
3,8€
4,0€
2,9€
3,5€
3,8€
3,8€
4,5€
3,3€
4,5€
3,5€
3,0€
3,3€
3,0€
3,3€
3,3€
3,3€
3,8€
4,0€
3,3€
3,3€
3,8€
3,8€
4,0€

POKLON BOCE

encijan (Košutnik)
Estragon liker (Pehtran)
smrekov liker (Smreka)

0,2L
0,2L
0,2L

A
A
A

15€ 15€ 15€

košutnik 0,2L
smreka 0,2L
pehtran 0,2L

Ministar zdravlja upozorava: Prekomjerna konzumacija alkohola šteti zdravlju!”.

Suveniri

keychain
braceles

U planinskom domu možete pronaći još domaćih suvenira.

Erjavčeva's mountain hut logo

ALERGENI

L

Mlijeko i mliječni proizvodi koji sadrže laktozu (kravlje mlijeko)

S

Soja se takođe nalazi u kakau

Ž

Sumpor dioksid i sulfiti (konzervansi u bezalkoholnim pićima, vinu i pivu)

G

Žitarice koje sadrže gluten (pšenica, raž, ječam, zob, spelta, kamut ili njihovi križanci)

O

Orašasti plodovi (bademi, lješnjaci, orasi, indijski orasi, američki orasi, brazilski orasi, pistacije, makadamija)

K

kofein (kafa)

A

Alkohol (alkoholna pića)

T

Tea

SUPSTANCE ILI PROIZVODI KOJI IZAZIVAJU ALERGIJE ILI INTOLERANCIJU

1.

Žitarice koje sadrže gluten, odnosno: pšenica, raž, ječam, zob, pira, kamut ili njihovi hibridizirani sojevi i proizvodi od njih, osim:

(a)

glukozni sirupi na bazi pšenice uključujući dekstrozu ( 1 ) ;

(b)

maltodekstrini na bazi pšenice ( 1 ) ;

(c)

glukozni sirupi na bazi ječma;

(d)

žitarice koje se koriste za proizvodnju alkoholnih destilata uključujući etilni alkohol poljoprivrednog porijekla;

2.

Rakovi i proizvodi od njih;

3.

Jaja i proizvodi od njih;

4.

Riba i proizvodi od ribe, osim:

(a)

riblja želatina koja se koristi kao nosač za vitaminske ili karotenoidne pripravke;

(b)

riblji želatin ili Isinglass koji se koristi kao sredstvo za fino čišćenje piva i vina;

5.

Kikiriki i proizvodi od kikirikija;

6.

Soja i proizvodi od soje, osim:

(a)

potpuno rafinirano sojino ulje i mast ( 1 ) ;

(b)

prirodni miješani tokoferoli (E306), prirodni D-alfa tokoferol, prirodni D-alfa tokoferol acetat i prirodni D-alfa tokoferol sukcinat iz izvora soje;

(c)

biljna ulja dobijena od fitosterola i fitosterola estera iz izvora soje;

(d)

biljni stanol ester proizveden od sterola biljnog ulja iz izvora soje;

7.

Mlijeko i proizvodi od njega (uključujući laktozu), osim:

(a)

surutka koja se koristi za proizvodnju alkoholnih destilata uključujući etilni alkohol poljoprivrednog porijekla;

(b)

laktitol;

8.

Orašasti plodovi, i to: bademi ( Amygdalus communis L.), lješnjaci ( Corylus avellana ), orasi ( Juglans regia ), indijski oraščići ( Anacardium occidentale ), orasi od pekana ( Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski orasi ( excel Berthol ) , pistacija ( Pistacija vera ), orašasti plodovi makadamije ili Queenslanda ( Macadamia ternifolia ) i proizvodi od njih, osim orašastih plodova koji se koriste za proizvodnju alkoholnih destilata uključujući etilni alkohol poljoprivrednog porijekla;

9.

Celer i proizvodi od njega;

10.

Senf i proizvodi od njega;

11.

Sjemenke susama i proizvodi od njih;

12.

Sumpor dioksid i sulfiti u koncentracijama većim od 10 mg/kg ili 10 mg/litar u smislu ukupnog SO 2 koji se treba izračunati za proizvode koji su predloženi spremni za potrošnju ili rekonstituisani prema uputama proizvođača;

13.

Lupin i proizvodi od njega;

14.

Mekušci i proizvodi od njih.

( 1 ) I proizvodi od njih, ukoliko proces koji su prošli nije vjerovatno da će povećati nivo alergenosti koji je ocijenila Agencija za relevantni proizvod od kojeg potiču.

Cijene su u EUR sa PDV-om. Cenovnik važi od 01.03.2024.godine do promene ili ukidanja . Izmjenama cjenika pridružuje se i Erjavčeva koliba .