Izvor Soče

The source of the Soča

Izvor rijeke Soče

Izvor rijeke Soče

Izvor rijeke Soče

Izvor rijeke Soče je netaknuto i eterično čudo prirode ušuškano u srcu Julijskih Alpa u Sloveniji . Poznat kao Izvir Soče na slovenačkom, ovaj izvor označava početak jedne od najljepših i najpoznatijih rijeka u Europi, poznate po kristalno čistoj tirkiznoj vodi, dramatičnim klisurama i alpskim pejzažima koji oduzimaju dah.

Reka Soča izvire iz niza podzemnih izvora ispod visokih vrhova Kaninskog venca u blizini sela u dolini Trente . Rijeka se rađa u nenadmašnoj ljepoti i miru usred neravnog terena i gustih šuma Nacionalnog parka Triglav .

Put do izvora reke Soče je avantura za sebe. Posetioci prolaze vijugavim planinskim putevima i slikovitim planinarskim stazama kroz netaknutu divljinu Julijskih Alpa . Kako se približavaju izvoru, zvuk vode koja juri postaje sve glasniji, signalizirajući približavanje ovom skrivenom dragulju smještenom usred visokih vrhova.

Po dolasku na izvor Soče, posetioce dočekuje prizor ljepote koja oduzima dah – kristalno bistar izvor koji buja iz dubine zemlje, a njegove vode svjetlucaju na sunčevoj svjetlosti kao tečni tirkiz. Okružen bujnim zelenilom i stenovitim izdanima, izvor Soče je mesto spokoja i čuda, gde je u potpunosti prikazana sirova snaga prirode.

Rijeka Soča je poznata po svojoj očaravajućoj boji, koja se kreće od smaragdno zelene do azurno plave u zavisnosti od svjetla i dubine vode. Ovu upečatljivu nijansu uzrokuju čestice krečnjaka suspendovane u reci, dajući Soči njen prepoznatljiv i zadivljujući izgled.

Od svog izvora, rijeka Soča teče brzo nizvodno, probijajući se kroz duboke klisure, slapove i kamenite brzake dok vijuga kroz zadivljujuće pejzaže Julijskih Alpa. Na svom putu, rijeka prolazi kroz šarmantna alpska sela, istorijske gradove i zelene doline, nudeći posjetiteljima uvid u bogato kulturno nasljeđe i prirodne ljepote regije.

The source of the Soča river

Izvor reke Soče zimi

The source of the Soča river
YouTube player
YouTube player
YouTube player

Smještaj u planinarskom domu

Izleti i planinarenje na mapi

Izleti i planinarenje na mapi

Slovenia (ba) Placeholder
Slovenia (ba)

Vaša sljedeća destinacija u sloveniji?

Erjavceva mountain hut at Vrsic pass in summer

Planinarski dom Erjavčeva radi cijele godine. Rezervišite svoj boravak i provedite neko vrijeme u prirodnom raju Triglavskog nacionalnog parka (UNESCO) u blizini Kranjske Gore na planinskom prijevoju Vršič u srcu Triglavskog nacionalnog parka.

Rezervišite svoj boravak
Send this to a friend